dimecres, 28 de desembre del 2016

Final

Hola compañeros/as,

Estamos llegando a la recta final del año y del curso, es por eso que aprovecho para hacer una entrada al blog, que como ya habréis comprobado no han sido muchas las entradas que he hecho, en ningún caso es sinónimo de pasotismo si no que no soy mucho de blogs, soy más de debates y aportación de ideas :)


Pues bien, hemos terminado la práctica final y ahora solo queda la defensa del proyecto que debemos hacer a partir de las opiniones y apreciaciones de otros compañeros de clase, que la verdad después de analizarlas me he dado cuenta de que es necesario profundizar más en temas como gestores de referencias bibliográficas y HTML para poder aprovechar al máximo todo el potencial que ofrecen.




Por lo que trata a la asignatura, como ya comenté en mi anterior entrada, estoy muy satisfecho con el sistema de la UOC y en especial con el contenido de esta asignatura que me ha aportado nuevos conocimientos, como desarrollar proyectos de manera online con software que no había utilizado todavía y que me han proporcionado una nueva visión, que estoy seguro que servirá para futuros proyectos.


Para finalizar, me gustaría hacer mención al magnífico equipo que se ha formado, que en estos cuatro meses hemos logrado llevar a cabo este magnífico proyecto, aún y encontrándonos bajo diferentes situaciones personales.

Solo me queda expresar mi agradecimiento y desearos...




Defensa de les valoracions dels nostres companys

Hola equip i companys i companyes de curs,

acabo de fer la meva defensa d'una valoració d'una companya que ens ha valorat el projecte, per cert, de manera molt positiva respecte a altres valoracions que hem tingut.
Una valoració, sense dubte, amb alguns aspectes puntuals a modificar però en general molt bona!

Altres, de fet, m'han donat que pensar i, per què no reconèixer-ho, no m'han agradat. Però ja se sap, cadascú és diferent. 

Quan m'ha tocat valorar el grup que el Joan m'ha assignat, mira per on, no se m'hauria ocorregut mai comptar les paraules que computen el global del redactat sinó valorar el conjunt del redactat en si, si m'ha sigut feixuc llegir-lo o bé, si no l’entès prou bé.

Tampoc em fixaria en que les llistes de les enumeracions que han fet  estiguessin tabulades o no sinó en que el conjunt del disseny fos clar i estigués ben definit i estructurat.

De la mateixa manera que tampoc faria un recompte de quantes entrades hi haurien d'haver al blog d'un grup respecte els membres que el formen fins a la data de la valoració del grup per tal de deixar-ho escrit i que remarqués valors negatius al grup sense conèixer la situació personal de cada membre.

I, és que, encara que volgués fer tot això que he remarcat que no faria, penso que no tindria temps material per fer-ho. Tot i això, penso que el grup que ens ha valorat així no sabia per on agafar-nos pel que fa al contingut en si del treball i s'ha decantat per temes més estètics.


En fi, és la meva opinió i penso que si, que hem de valorar i ser crítics amb els treballs dels demés, però fins a un cert punt, també és bo reconèixer els mèrits dels demés i ajudar-nos mútuament.

PD: Per cert, que acabeu de tenir unes bones festes i una bona entrada d'any!!

Imatge relacionada

dissabte, 24 de desembre del 2016

Un camí d'aprenentatge.





Avui toca mirar amb perspectiva el camí que, com a equip de treball, hem recorregut junts.

Formar l'equip va resultar prou fàcil. Gràcies a les contundents opinions i originalitat de les aportacions dels meus companys i companya, va ser fàcil triar, i vam veure una opció molt viable per treballar junts, ja que les idees que expresavem al debat tenien un punt de partida similar: el compromís, les ganes de fer la feina ben feta, la creativitat i la iniciativa pròpia.

Des del primer moment em va resultar molt còmode pendre decicions en equip, considero als Zettabytes un grup pràctic, que veu els objectius finals i s'organitza amb eficiència sense perdre el temps en petits detalls pel camí.

La distribució de tasques ha sigut molt adequada durant tot el procés, personalment crec que tots ens hem encarregat dels aspectes en els quals podiem aportar més com a individus.

Hem mantingut una cordialitat, empatia i bona comunicació constant, sense problemes interpersonals i sense temor a la confrontació. Hem dit el que pensavem de cada aspecte del projecte, amb respecte, però intentant aportar sempre valor afegit.

És cert que en alguns aspectes ens hem perdut una mica, la planificació, personalment, és el que crec que hem portat pitjor, però no a nivell de grup sino a nivell d'activita específica.
Tant en la planificació individual com en la grupal, no entenia massa bé quin era l'objectiu ni l'estructuració del procés. Potser és perqué estic acostumada a la meva manera de planificar les coses, i adaptar-ho a eines noves i altres requeriments m'ha costat més del que em pensava.

En quant a les eines que hem après a fer servir, trobo que hem avançat i après ràpidament, intentant aprofitar cada eina per aconseguir la màxima eficiència en el desenvolupament del projecte.
Personalment, l'eina que més m'ha costat és la de Zotero.
Sempre he fet servir altres eines per guardar documentació, i no dur la constància adequada que es demanava a les activitats m'ha suposat una baixada important de la nota. Hauré de parar més atenció a les eines que se'ns demana fer servir d'ara endavant, i acostumar-m'hi des d'un principi.

En quant a les diferències horàries i de vida, trobo que ens hem anat organitzant prou bé, mantenint una constància de connexió que demostrava la predisposició i motivació amb l'assignatura de cada un de nosaltres.
És cert que hi han hagut petites ausències durant el procés, causades per malaltia, per treball, per events familiars....però hem sabut avisar ambt emps per millorar la planificació grupal i que no afectés massa a la resta de companys. Per exemple, jo durant la fase de PAC3, vaig estar en ple procés d'inmigració als Estats Units, compilant molts documents, amb advocats, etc. Vaig haver de prioritzar aquestf et personal al de l'assignatura, i tot i que vaig desenvolupar la part que em tocava, els meus companys es van encarregar de revsiar i fer les modificacions finals, fet que prota molta feina. Per tal de compensar, vaig oferir-me a fer la presentació amb el seu concens, i ara que tinc més temps, estic intentant agafar les parts de cada activitat que poden portar més feina, ja que torno a ser la que té més temps lliure del grup.

Tant en David, en Paül i la Laura han donat suport i s'han mostrat molt empàtics amb la meva situació personal, i això sempre és d'agraïr.

Més endavant aniré publicant aspectes més concrets del procès de treball dels Zettabytes, però de moment volia fer una reflexió general.

Bon cap de setmana a tots i totes!


Ivi Monteys.

dijous, 22 de desembre del 2016

XMAS

BON NADAL



 Hola lectors i lectores!

Aquest post és simplement per desitjar-vos unes bones festes a tots.
Coincidint amb la fase final i la feina a fer, espero que tots tinguem temps d'obrir els regals i fer cagar el tió.

Jo a Califòrnia per segon any consecutiu durant aquestes dates, els hi ensenyaré a aquests americans el que vol dir ser un infant a Catalunya per Nadal: tenir un tronc amb cara somrient quasi psicòpata sota l'arbre, tapar-lo amb una manteta i donar-li de menjar, cuidant-lo com a un yayo, per acabar donant-li cops de bastó i obligant-lo a fer caques.

És un xoc de trens conceptual, però ben divertit.

Ei, Bon Nadal a tots i a posar-li bona cara als sopars i dinars familiars, que al cap i a la fi es troben molt a faltar quan ets lluny!



Ivi Monteys.


Les comparacions són odioses

Arribem a un punt de la PF on ens toca valorar el treball dels altres grups... 

Fins ara hem estat en el nostre petit món de 4 persones, treballant, debatent, arribant a acords i enfocant el nostre treball com millor hem cregut. Ens ha costat però n'estem orgullosos, i arriba el moment de que el "critiquin" i de veure la feina que han fet els altres grups.

No us enganyaré, vas amb cert respecte pel "què diran" i compares, sense voler, cada cosa que veus amb el que hem fet els Zettabyters; de vegades ho trobes millor, de vegades pitjor, però en treus dos coses molt útils:

- mirant els treballs descobreixes que, a partir d'una premisa inicial, cada grup ha desenvolupat un personalitat pròpia, diferenciada, que fa que cada projecte tingui coses que farien millorar el nostre

- a partir de les valoracions que es fan al Tauler, te n'adones que hi ha tantes visions d'una mateixa feina com gent s'ho pugui mirar; aspectes que pel grup han passat desapercebuts criden l'atenció del visitant, i aspectes que un pensa que serien objecte de més atenció passen desapercebuts.

En fi, moment d'impàs i de nervis abans d'encarar la recta final, però ens en sortirem!

dimarts, 20 de desembre del 2016

Prezi, un altre eina fàcil d'utilitzar i molt creativa.

Hola a tots i totes!

Com ja vaig exposar en l'altre entrada del Blog, la presentació del nostre projecte va ser ahir.
Per tal d'aconseguir una presentació atractiva, vam crear un mapa interactiu que us guia pel projecte de Big Data.

L'enunciat de l'activitat donava varies opcions per a fer la presentació, i en Paül em va recomanar fer servir l'aplicació Prezi. Vaig investigar una mica i em va semblar força interessant, així que vaig començar a maquetejar la presentació.



Al cap d'una estona, en Paül em va enviar un vídeo del que ell tenia fet, i em va demanar si podia encarar l'estètica cap a algo similar. Em va enviar un tutorial del Prezi i em vaig psoar mans a la obra.

La cració va dur temps, sobretot degut a la falta d'experiència amb l'eina usada, però a la mateixa vegada em va resultar molt divertit investigar les opcions i potencial de Prezi.

No negaré que té algunes mancances, falta de llibertat total en l'estètica de les "diapositives", i un entorn no massa intuitiu en quant a la modificació i personalització de les pantalles, fent que l'experiència d'usuari quedi més compromesa.

Però, en general, ha valgut la pena apendre com usar aquesa eina, i sens dubte la faré servir de cara a altres activitats o inclús projectes personals.

Aquí us deixo un resum del que m'ha semblat més positiu d'aquesta aplicació:

- Permet ser més creatiu que el PPT
- Es tracta d'una aplicació Web, per tant, no t'has de descarregar cap programa.
- Pots controlar la presentació d'una manera molt més interessant, i més semblant a un vídeo interactiu que a un PPT.
- Es poden afegir diverses capes d'imatges per crear una sensació de 3D.
- Fàcil d'estructurar continguts per donar suport a una explicació.
- Tot i que a nivell de personalització no és massa interactiu, a nivell de "construcció"  ho és molt.




Si teniu curiositat, podeu veure la nostra presentació en aquest link:
https://prezi.com/z-x1ezukdzwk/big-data/


Bona setmana!

Ivaní Monteys.


Cap a la recta final: PF!!

Bona tarda amics i amigues,

després d'uns dies de calvari sembla que ha arribat una mica la calma. Cada membre del nostre grup Zettabytes té una vida diferent i aspectes crucials que influeixen en la vida personal de cada un i que sense voler-ho condicionen, prioritzen i anteposen activitats molt més importants que, per exemple, el fet de posar-se a acabar el GSites que hem elaborat conjuntament.

Per sort vam parlar amb el tutor i vam poder ajornar uns dies, que pel meu gust es van allargar massa..., l'entrega de la PAC 3. Gràcies a la flexibilitat del tutor i sobretot a la responsabilitat dels companys dins de les seves circumstàncies, hem pogut realitzar l'entrega i elaborar la presentació del nostre Sites de manera atractiva.
Com que els membres del grup som companys, hem sabut distribuir-nos la feina equitativament i alguna persona que no ha pogut estar al 100% connectada en l'elaboració del Sites s'ha ofert per elaborar la presentació en format prezi quasi completa, això si, consensuant la informació amb la resta de companys i companyes.
Són tots aquests motius els que em fan valorar els companys i companya del meu equip com unes grans persones. Valoro positivament l'ajuda que ens prestem entre nosaltres, el saber fer i el fet d'oferir-se per completar alguna tasca quan algú no se n'acaba de sortir o sap que no ha estat al 100% els últims dies per força major (jo inclosa), i per suposat, el bon ambient que hi ha tot i haver patit una mica en l'entrega de la última PAC.

Com a última suggerència equip, hem de saber anticipar-nos a les tasques demanades per no cometre cap més error, tot puntua i encara que el Joan ens deixi una mica de marge en l'entrega d'algunes activitats penso que no se'ns valorarà igual de positiu. A més, ara ja no s'admeten marges d'entrega...


Per cert, canviant de tema!!! he trobat un vídeo que dura uns 5 minuts i que és molt interessant. Està relacionat amb el nostre projecte virtual del BIG DATA i com influeix aquest dins les nostres vides. US ANIMO a que cliqueu a l'enllaç que hi ha a continuació i aquest us portarà a la noticia extreta de La Vanguardia on -line. És molt interessant i fàcil d'entendre:

Cómo evitar que el Big Data se convierta en un gran hermano - Susan Etlinger Analista de Altimeter


 Susan Eitlinger, analista en Altimeter Group, es una de las investigadoras más respetadas en el campo del big data. Sus trabajos se centran en el uso responsable de a información, su tratamiento riguroso y la privacidad de los datos generados por los usuarios y las compañías.

 Ànims equip i a tope amb la PF!!!!!

diumenge, 18 de desembre del 2016

Encarant la presentació del nostre projecte.

Bon dia, bona tarda o bona nit, lectors!

L'equip Zettabytes ens trobem a la recta final d'aquesta assignatura.

Ha sigut un procés d'aprenentatge impactant, almenys a nivell personal, ja que, després de varis anys sense estudiar, fer-ho de nou en entorn virtual i en equip és més desafiant del que sembla.

També ha sigut un procés divertit i entusiasmant, i encara queda el millor: enllestir i donar forma final al nostre projecte, per tal de reflexar la síntesi i els objectius que hem treballat durant tot aquest semestre.

Ara el que toca fer és esforçar-se el màxim en crear una bona presentació i síntesi del projecte, fent que sigui atractiva pels nostres companys i companyes.
Per tal de fer això hem d'escriure un missatge a l'aula presenant el nostre projecte i avaluant la realització de tot el procés, i acompanyar-lo d'una presentació feta amb eines com Google Docs, Slideshare, etc.

Després d'haver estat involucrats en la realització i correció dels detalls del projecte, ens serà molt més fàcil poder veure quins punts i quins processos han estat claus,  i destacar-los en la presentació.

D'aquesta manera, podrem acabar de donar forma al projecte i veure de quina manera l'analitzen la resta de companys i companyes.


A per feina!

Resultado de imagen para kid computer gif

dissabte, 17 de desembre del 2016

Imatges, vídeos i Open Source, FREE, CC BY, CC BY-ND, CC BY-NC...

Un dels aspectes que hem treballat durant la redacció del Sites, i que el nostre tutor ens recorda sovint, és el fet de que les pàgines de text (la pròpia creació del grup) és convenient que les acompanyem de continguts multimèdia que ajudin a fer més entenedor i amigable el tema que estiguem tractant. 

Fins ara, (mal)acostumats com estem a cercar imatges a Google i enganxar-les per les braves, sense plantejar-nos res més tot anava sobre rodes... però ara estem en un entorn que té en compte, i per extensió ens el fa tenir, tots aquells aspectes relacionats amb la propietat intel·lectual de tota creació que podem trobar a internet. 

És sens dubte un tema apassionant i ampli, molt ampli... no us podeu imaginar el que suposa trobar cercadors especialitzats en imatges que siguin Open Source, o bé que tinguin els drets cedits per la seva reproducció amb atribució.

Si teniu curiositat pel tema, apart dels documents de suport que teniu a l'Aula, us recomano que feu una prova molt senzilla perquè veieu la diferència entre tenir i no tenir en compte com utilitzem les dades que trobem a Internet:
    • accediu a al cercador de Google per imatges
    • cerqueu qualsevol terme
    • us apareixen molts resultats, oi? Variats i molt escaients al que necessiteu
    • ara feu clic el menú Eines que teniu just a sota del calaix de cerca
    • del menú Drets d'ús seleccioneu qualsevol dels filtres
    • ara teniu uns nous resultats, oi? Potser aquella imatge que us anava bé d'inici ja no apareix per que estava protegida per drets d'autor, per que algú l'ha publica sense consentiment del seu creador o simplement per que el seu creador no hi ha pensat a l'hora de publicar-la.
Cal que sigueu conscients de la necessitat de realitzar una bona feina també en aquest apartat, us estalviarà molts maldecaps a posteriori.

Us deixo enllaçat un vídeo per si voleu introduir-vos en aquest món.

Ens llegim!



dijous, 15 de desembre del 2016

Arriba l'últim sprint per acabar la PAC 3 i enllaçar cap a la PF!

Hola companys i companyes,

actualment i aquesta setmana, estem immersos en acabar el redactat del GSites. El Joan va posar com a data límit l'entrega de l'enllaç del GSites el dia 12 de desembre però el nostre grup s'ha endarrerit un pèl per qüestions personals de cadascú... La sort que tenim és que el mestre que porta l'assignatura és una persona flexible i s'adapta a les nostres necessitats d'entrega si podem fonamentar bé el nostre retard.
Ahir concretament encara no es van redactar les conclusions a les que hem arribat realitzant aquest treball virtual i jo mateixa vaig iniciar-me en la seva escriptura. Encara, però, falta que tothom aporti el seu granet de sorra i les fem de tots. Falta també inserir algunes imatges amb la seva deguda llicència a algunes pàgines del projecte per fer-lo més atractiu i més visual i fer una revisió general de l'ortografia i gramàtica del que hem escrit tots els membres de l'equip. A més, és imprescindible estar d'acord amb la coherència i la cohesió del que hem redactat realitzant una bona lectura de tot plegat.


Laura

dimecres, 7 de desembre del 2016

Primera experiència personal de les dificultats de treballar en entorns digitals.

Hola lectors :)

Escric després d'haver sigut la protagonista d'un error que pot servir d'exemple de les dificultats comunicatives en entorns digitals.

Fa un temps, vaig redactar un document que vaig enviar a l'equip, dins de l'espai de Debat de l'Aula. Aquest document era un esquema de com haviem d'afrontar la nova PAC, i quins procediments calia fer.
Tot l'equip em va donar l'OK i vaig seguir fent cas del meu "full de ruta".

El nostre equip es troba en ple procés de redacció dels apartats de l' Índex del Gsites, projecte que hem d'anar desenvolupant fins al final de l'assignatura.

Avui, al llevar-me, he vist que la meva companya, la Laura, havia avançat bastant en el desenvolupament dels seus apartats al Gsites, i aquí comença el mal entés:

Quan vaig estar llegint i recopilant la informació de la PAC3, vaig llegir malament un dels apartats on explica com hem de desenvolupar l'edició i redacció del nostre projecte.
L'enunciat demana que editem i redactem directament des del Google Sites, fent servir les carpetes del Google Drive com a suport col·laboratiu.
Jo vaig entendre que tot el projecte s'havia de dur a terme al Google Drive, a mode de redacció col·laborativa, pensant que d'aquesta manera el tutor podria comprovar l'historial d'edició.

Així que quan he vist que la Laura havia començat a redactar directament al Sites, sense haver-hi cap document al Drive, he enviat missatges al nostre grup de Whatsapp dient que ho havíem de redactar tot al Drive i començar de 0...
Sort que la Laura m'ha aclarit l'enunciat de la PAC3, ja que jo estava convençuda del contrari.

Això pot servir d'exemple dins de les dificultats que hem d'afrontar quan estem involucrats en un treball d'equip en entorn digital.

Quines han estat les causes d'aquest problema?

1. El cúmul d'informació a llegir. Quan s'ha d'estructurar un projecte, és bàsic llegir bé el que se'ns demana. Però entre tant de text, de vegades les informacions es poden confondre, i al no tenir una altra persona que t'expliqui el que es demana, l'error informatiu pot instal·lar-se en el procés, i si ningú més se'n adona, pot acabar donant un mal resultat.

2. La falta de comunicació directe amb els companys. Quan hi ha molta cosa a dir, en comptes de conversar personalment, escrivim missatges al Debat. En el meu cas, quan vaig enviar el document a l'espai de Debat, vaig donar un seguit d'informació que calia ser llegida i entesa per tots els membres de l'equip, però, altre cop, era un cúmul informatiu. Aquí el principal error va ser que, un cop els meus companys em van donar l'OK en base la informació estructural del document enviat, vaig seguir pensant que aquella era la manera en que s'estructuraria el projecte.

3. L'ús d'eines que no estem acostumats a fer servir, ja que som nous en treballar en equip dins d'un entorn digital. Per tant, tant el Google Drive, com el Google Sites, com el Blog i altres eines que hem anat aprenent a fer servir al llarg de l'assignatura, són fàcils de confondre si no es posa molta atenció a l'hora de llegir. Mea culpa.

Si la Laura no s'hagués adonat que jo estava equivocada, i tots haguéssim seguit el document que vaig enviar al Debat, el resultat de tot el grup hagués quedat compromés.

Sort que ho hem vist a temps!

Espero que aquest article ajudi a altres grups a preveure errors com aquest :)


Ivi Monteys. 



Abans de la tempesta...

Portàvem uns dies de "parón"... 

havíem acabat la PAC2 amb un bon nivell (penso), totes les tasques que el Joan ens havia donat estaven fetes: l'estructura del GSites muntada i funcionant, els textos descriptius incorporats, un grafisme determinat i retocat, etc..  i tenia la sensació (no sé si compartida per la resta) que anàvem potser un pèl massa ràpids i tot.

I aleshores arriba la PAC3, hem de seguir amb el blog i enfrontar-nos al mapa conceptual, però un cop superat això "només" queda dotar de contingut a tot el GSites... potser hem tingut uns dies de relativa calma, però ara arriba la setmana d'apretar fort, de buscar, destriar i plasmar allò que volem explicar... arriba la tempesta!

O sigui que toca remar fort, ajuntar les espatlles entre tot@s i acabar amb nota aquest viatge

http://www.publicdomainpictures.net/view-image.php?image=172509&picture=&jazyk=IT
Autor: George Hodan

dilluns, 5 de desembre del 2016

Com compaginar feina i UOC?

Bona tarda companys i companyes,

tal com ha suggerit la coordinadora del nostre equip i un cop llegida la entrada del meu company David, m'he animat a fer una entrada al blog que parli de com compagino feina i UOC.

Per si no ho sabeu encara, sóc mestra d'educació infantil i especialista d'anglès a una escola de Sant Boi de Llobregat.
L'escola on treballo és una escola una mica especial, és una escola caracteritzada com d'especial dificultat. Els nens que estan matriculats no porten una vida com els que estan vivint al barri de Sarrià o de la Bonanova a Barcelona... Són nens que tenen mancances afectives, que no tenen uns bons referents paternals i, a sobre, el seu nivell familiar sòcio-econòmic és baix.

Anar a treballar a aquesta escola m'ajuda a aprendre coses noves cada dia com a professional, canviar formes de fer, optar per realitzar activitats més motivadores per intentar canviar el tarannà dels infants i pujar el seu grau de motivació per venir a l'escola... És una feina esgotadora que mai acaba, sempre hi ha la possibilitat de millorar i no sempre aconsegueixes el que et proposes d'entrada... cal moooolta paciència!

Quan arribo a casa després d'un dia lectiu bereno una mica i em poso amb l'ordinador, em connecto a la UOC i miro si el Joan ha penjat algun missatge nou. Entro dins el tauler personal de grup i contesto algun missatge dels companys si cal i llavors, em poso a fer feina de l'assignatura d'acord amb el que hem pactat com a grup.
Normalment entro quasi tots els dies i reviso correus i feina a fer, després me'n vaig una mica a fer esport per desconnectar. Quan vinc de córrer o nedar sopo i a dormir.

Tot i així, no sempre faig el que he dit ja que hi han dies que he de prioritzar fer feina de l'escola i UOC, llavors potser no vaig a entrenar... Canvio els hàbits d'oci segons la presa i importància que tinguin per dur-se a terme altres tasques més rellevants.
Laura

dijous, 1 de desembre del 2016

Life style i UOC

Ciao a tutti!!


Finalmente he encontrado un hueco para poder dedicar el tiempo necesario para mi entrada en este blog, en primer lugar y gracias algunos comentarios de mis compañeros en anteriores posts, os voy hablar de cual fue la decisión que me llevó a cursar el grado de Información y Documentación en la UOC.



El año pasado, me encontraba cursando el mismo grado en la Universidad de Barcelona y aunque el profesorado y los compañeros eran de lujo, no así los temarios y el enfoque que llevaba el grado, que se especializaba, exclusiva o mayoritariamente, en bibliotecas y archivos, dejando de lado las nuevas tecnologías y las ramas más demandadas actualmente, ramas de ámbito más tecnológico (por eso quise hacer este grado), por este motivo y comparando los planes de estudio, decidí embarcarme en una nueva aventura, la UOC.



Pues bien, ahora me encuentro cursando cinco asignaturas, eso si, con una carga lectiva espectacular (no hay  punto de comparación), no lo recomiendo si se trabaja a jornada completa o se tienen hijos, pues no solo se trata de hacer PECs, sino de leer y entender los temarios (algunos son realmente largos) y, además, es necesaria la búsqueda de información para complementarlos, esto se traduce en muchas horas de dedicación y... dolores de cabeza 😆.
Pero realmente estoy muy satisfecho con el sistema UOC.


En cuanto al proyecto (Big Data) que estamos llevando a cabo, he decir que a pesar de tener distintos quehaceres, cada uno de los integrantes del equipo, ya sea, familia, estudios, trabajo,...  la interacción vía Whatsapp y foro está siendo muy provechosa y sumado al esfuerzo y la dedicación colectiva, semana tras semana, lo estamos consiguiendo!!







Ci parliamo ragazzi!!


Conciliació asíncrònica

Hola món, avui enceto entrada a partir d'una reflexió que m'ha fet l'Ivi en el taulell del grup (gràcies, te'n dec una)... estàvem parlant de temes del projecte i ens ha fet una comentari :"David i Laura, tinc curiositat per saber com exactament compagineu feina i classes, podríeu fer entrades d'això al blog??" i com que sóc de fàcil convèncer, apa!

Be, haig de reconèixer que en la decisió de començar a la UOC, el tema de la disponibilitat horària era un dels aspectes punyents (l'altre era la constància, però ho deixarem per un altre dia). 

https://pixabay.com/photo-1633667/
Jo tinc un horari estàndard de funcionari, de 8 a 15, cosa que a priori et deixa les tardes lliures, però si hi afegim les obligacions familiars, els aspectes logístics, els deures de la nena (de vegades em sembla que m'estic treient la ESO), una mica d'esport, etc... la cosa es complica, sempre surt alguna cosa a fer.

Quan vàrem començar a programar el semestre, un dels temes en els que més ens insistien els tutors era la programació del propi treball i la  del grup i haig d'admetre que encara que costi, és necessari planificar-la com la resta de coses perque si no, o be vas posposant i saltant de temes (cosa que fa difícil donar continuïtat a la feina) o tot el contrari, i t'obsessiones amb fer hores de UOC sense solta ni volta.

A mi em funciona força bé (a part del PPE) programar amb el calendari de l'aula, revisant cada setmana les tasques de la PEC i repartint les hores "a grosso modo", i reasignant els dies que surten imprevists a una nova data... de fet al començament vaig plantejar-me de fer 2-3 hores cada dia però era irreal, més val balancejar els dies i les hores per anar ocupant els forats que ens deixen la resta de coses i els imprevistos.

I la resta, doncs ho aniré descobrint sobre la marxa, de moment segueixo molt animat (ja us ho diré quan agafi 5 assignatures com el Paül).

Ens llegim
David Alloza

dimarts, 29 de novembre del 2016

Creant el mapa conceptual del Big Data!



Bona tarda companys i companya!
Aquesta tarda la meva entrada al blog farà referència al mapa conceptual que hem d'elaborar per tal d'inserir-lo dins del nostre espai virtual al GSites.

Com podeu veure, aquí teniu una imatge del que he fet aquesta tarda. Tal com us he comentat, és una prova, un esborrany, un esbós del que pot arribar a ser. Potser és massa senzill i falta teca! Ja sabeu que jo vaig una mica perduda en aquest món del Big Data i encara m'estic familiaritzant...

Gràcies al company David Alloza, l'he pogut maquetar directament al Drive dins de la nostra carpeta compartida de la PAC 3. L'he fet amb una aplicació que em va suggerir ell i que genera formes i s'assembla a l'autoformes que podem trobar al word. És molt fàcil d'utilitzar.

Ara espero les vostres crítiques, millores i faltarà l'elaboració final del mapa que s'haurà de fer amb alguns de programes suggerits pel Joan, tot i que potser amb aquest ja està bé, li hauríem de preguntar què en pensa.


Doneu-li una ullada i feu els canvis que creieu oportuns dins el drive, carpeta compartida PAC 3 :)

Que tingueu una bona tarda!

Laura Carrasco

dilluns, 28 de novembre del 2016

Dedicació personal al projecte.

Hola lectors!

Avui m'agradaria parlar des d'un punt de vista més personal, de com estic visquent l'experiència de crear i dur a terme un projecte d'equip dins un entorn digital.

És el meu primer any de carrera. De fet, aquesta és una de les dues primeres assignatures que faig.
Al principi tenia por de la falta d'involucració per part dels professors, dels companys, i, sobretot, per part meva.

Em va costar molts anys decidir quina carrera volia estudiar. Tenia la percepció de que, si no triava bé, dedicaria molts anys i esforços a un projecte sense objectiu final.
Així que, per por de no arribar al lloc adequat, vaig acabar no caminant.

La vida m'ha portat a California, m'acabo de casar i mudar per un temps bastant llarg, i després d'haver conegut a diversos professionals del sector de la Informació i Documentació, vaig investigar les opcions i vaig acabar-me decidint per estudiar aquí, a la UOC.





El fet d'estudiar a través de pantalles i sense contacte directe em va fer dubtar bastant al principi, no acabava d'enrefiar-me de la serietat per part de la universitat o per part meva.
Sóc bastant bona organitzant-me el temps, i complint les tasques que em proposo, però em feia por desmotivar-me al cap d'un temps, per falta de context universitari presencial.
No porto estudiant a la UOC el suficient temps com per determinar que això no passarà mai, però de moment estic molt satisfeta i entusiasmada de la meva decisió.

El meu tutor em va recomanar fer dues assignatures bàsiques al principi, per anar construint coneixements i ampliant-los progressivament.
L'assignatura de competències TIC en Informació i Documentació va ser la primera recomanada, i vaig començar molt motivada, ja que els materials i l'evolució de les activitats descrites em cridaven molt l'atenció.

Tinc bastant disponibilitat horària, tot i que amb els tràmits d'inmigració i la burocràcia involucrada, acabo destinant menys temps del que desitjaria a la carrera. No és que me'n falti, de temps, però no sempre puc atendre un tema que m'agradaria resoldre.

A nivell personal, vull dedicar el màxim de temps i esforç a aprendre i treure tot el suc que pugui de cada activitat, i com a resultat, crear un bon projecte que reflecteixi el nostre funcionament individual i grupal.
Pel que fa als meus companys i companya, estic veient que tots esperem el mateix del projecte, i uns dels altres.

De moment els resultats són molt bons, i tinc encara millors expecatives pel que fa a les següents PAC.

Ànims, companys i companyes!


Ivi Monteys. 

dimarts, 22 de novembre del 2016

Espais de comunicació


Introducció als temes exposats:

El fet de treballar en equip dins un entorn digital planteja uns hàbits comunicatius molt diferents dels que normalment es troben al món no virtual.

Un dels aspectes més presents en la nostra situació comunicativa és la tria i diferenciació dels canals de comuncació segons la necessitat, objectiu o context.

A l'Aula de la UOC se'ns va habilitar un espai grupal on disposem d'un Debat, que en teoria hem de fer servir per interactuar entre els membres de l'equip de forma regular.
Però la falta de costum, la falta de presència que aquest canal comunicatiu tenia prèviament en les vides de quasi tots els membres del nostre equip, fa que sigui difícil adoptar l'espai de Debat com a canal comunicatiu principal.
En canvi, fem més ús de la eina Whatsapp, ja que tots els membres del grup estem acostumats a fer-la servir, i forma part de la nostra experiència comunicativa.
Ho compararia a estudiants d'un nou idioma, que, encara que el dominin, no se senten plenament comfortables fent-lo servir com a canal principal, ja que tots parlen de base el mateix idioma i així es poden aprofitar subtileses que amb l'altre canal perden.

Bé. l'espai de Debat funciona molt bé, i és una bona manera de deixar constància de la feina feta i de punts importants dins el projecte, o situacions excepcionals com l'ausència temporal d'un dels membres de l'equip.
És per això que tots nosaltres fem servir regularment l'espai de Debat a l'Aula, però de manera diferent a com fem servir l'eina Whatsapp.

Diferències tècniques entre els dos canals principals:


Espai de Debat-

Negatiu:
·No té sistema d'avís connectat als dispositius tecnològics que fem servir rutinàriament. Hem d'entrar a l'Aula específicament per saber si hem rebut algún missatge nou.
·No permet la comunicació instantànea de manera multipersonal. Cada membre pot escriure un missatge a la vegada, i per llegir-ne un de nou, hem de clicar al missatge en concret.
·L'experiència com a usuari és nova per la majora dels membres del grup.

Positiu:
· Es poden organitzar els missatges de manera quasi esquemàtica, i donar-hi un títol que facilita la síntesi del tema.
· Al no ser una eina de comunicació instantànea, els missatges son més concisos i organitzats, amb un propòsit comunicatiu específic.
·Al tenir l'ocpió de "respondre" un missatge directament i en concret, podem seguir el fil d'una idea o conversa de manera més adequada i sense perdre context.

Whatsapp-

Negatiu:
·És difícil dur constància dels missatges que cada membre de l'equip ha enviat, ja que no es poden arxivar per temes o ordre desitjat.
· Es pot perdre el fil d'una conversa si fa dies que no et connectes.
· Els textos llargs o idees massa desenvolupades són incòmodes de llegir, pel format de l'aplicació.

Positiu: 
· Permet una missatgeria instantànea, per tant, tots els membres de l'equip ens podem comunicar a la vegada sobre un tema en concret.
· Conté un sistema d'avís per cada missatge que rebem dins el grup.
· Facilita la resolució d'un problema de manera més fàcil, incloent el sistema de trucada a través de l'aplicació.



Contextos comunicatius

El projecte que estem desenvolupant es realitza a través d'activitats concretes, que van sumant fins a tenir forma pròpia, la que nosaltres li acabem donant. Però el desenvolupament sorgeix de dos contextos comunicatius principals, que sempre tenim presents en l'avanç del projecte: fets prèvis o externs a l'activitat en concret, o fets relatius al procés de l'activitat.

En els dos casos fem servir els dos canals comunicatius en general, però sovint tenim tendència a fer més ús d'un que d'un altre, depenent de l'objectiu del nostre missatge.

- Fets prèvis o externs a l'activitat: l'eina més usada és el Whatsapp. Cada notificació individual (temporalitzacions, situacions personals, etc) o dubtes preguntats al grup, tant com a idees en fase prèvia al desenvolupament, tenen un objectiu que requereix una comunicació més directa i menys específica, per tant, el Whatsapp és la millor eina per assimilar tal objectiu.


- Fets relatius al procés de l'activitat: l'espai de Debat és el més adient per aquest objectiu. Quan tenim una estructura més clara sobre el procés que estem desenvolupant, i anem seguint pas per pas cada activitat de manera individual per tal de comunicar-ho al grup, necessitem deixar una constància més clara i específica, per facilitar el posterior seguiment i arxiu d'informació. L'espai de Debat, pels fets exposats en les diferències tècniques, és molt millor opció per aquest context.



Aquesta és la meva percepció, fins ara, de com es desenvolupa el projecte des del punt de vista comunicatiu, en un grup d'entorn virtual.

Si no esteu d'acord en algún aspecte o voleu afegir informació, m'agradaria que ho comentéssiu i així ho podem debatre, ja que em sembla un aspecte bastant interessant i clau en el funcionament d'aquesta assignatura.


Ivi Monteys

Avancem: PAC 3!

Fent una relectura de l'enunciat de les tasques que hem de portar a terme dins la PAC 3, podríem diferenciar 4 activitats. D'aquestes, 3 són en grup i la última individual.

A continuació faré un resum de cada activitat perquè ho tingueu present, equip:

ACTIVITATS GRUPALS

1. Estructuració de la informació en un mapa conceptual:
Haurem de realitzar un mapa conceptual cooperativament basant-nos en l'índex del nostre projecte virtual. Farem servir paraules clau que facin referència a conceptes significatius del projecte, paraules puntals que ens estructurin la informació de manera clara, senzilla i objectiva.
Aquestes paraules clau les distribuirem dins el nostre mapa conceptual de manera jeràrquica, és a dir, els conceptes més globals a la part superior i els demés a sota raonant bé la seva distribució. A més, les relacionarem mitjançant línies i connectors entre mig (paraula que ajuda a relacionar coherentment 2 conceptes clau). El Joan ens farà arribar la informació corresponent a aquesta activitat a través del tauler.

2. Redacció de la primera versió del projecte:
Aquesta activitat consisteix en la redacció casi definitiva del projecte digital tenint present les nostres cerques compartides al Zotero i ampliant els continguts dels diferents apartats del nostre índex del projecte. Com ja sabeu, s'haurà de redactar per tal que el tutor ens ho pugui valorar i avaluar al nostre espai virtual de Google Sites. Tot i això, podrem fer servir si ho necessitem, les carpetes compartides amb el tutor situades en el Drive per tal d'anar emmagatzemant la informació.
Penso que el redactat del projecte l'hauríem de fer directament al Sites, primer de tot distribuir-nos els diversos apartats de l'índex del nostre projecte, cadascú que redacti un punt o 2 de l'índex al Sites i després avaluar-nos cooperativament i críticament allò que em redactat cadascú complementant-lo amb les aportacions dels demés membres del grup.
El treball o estudi que realitzarem sobre el Big Data haurà de tenir entre 3.000 i 4.000 paraules. També haurem d'incloure dins del nostre espai virtual una imatge del nostre mapa conceptual com a guia de la qual hem partit per estructurar i redactar tota la informació. A més, haurem d'incloure imatges que complementin el text, aquestes han d'estar tractades i referenciades a part d'estar publicades sota llicència. Per últim haurem d'incloure al final del treball virtual un espai de bibliografia on haurem d'anar en compte alhora de citar la informació.

3. Diari i valoració del treball en equip mitjançant el blog: 
A part de desenvolupar les activitats esmentades fins ara, una que mai hem d'oblidar és l'entrada setmanal de cada membre del grup al blog creat. Les entrades que anem fent ens ajudaran a reflexionar sobre el nostre treball dia rere dia, créixer com a equip i a valorar la nostra implicació i feina per part del tutor.


ACTIVITAT INDIVIDUAL

4. Auto-evaluació personal i co-evaluació dels companys i companyes del grup:
De cara al final d'aquesta PEC, haurem de contestar 2 qüestionaris en línia on haurem d'avaluar-nos personalment així com també avaluar la resta de membres del nostre equip. Aquesta avaluació tant personal com dels membres de l'equip ens ajudarà personalment a replantejar-nos la feina feta fins ara així com la nostra implicació i la de la resta de companys i companyes. L'accés als qüestionaris es farà mitjançant un missatge enviat pel Joan dins el tauler de l'aula.

I res més, fins aquí la meva entrada d'aquesta tarda al blog i a l'espera de nous missatges al tauler per començar a treballar!! FORÇA EQUIP!!



Laura

dilluns, 21 de novembre del 2016

Iniciant la PAC 3: Reptes organitzatius i àmbits de coordinació.


Hola lectors! Sóc la Ivaní Monteys (Ivi), membre de l'equip Zettabytes, i m'agradaria iniciar-me al Blog fent una aportació sobre com ens agrada enfocar l'inici de les PAC dins el funcionament de l'equip.


Introducció als temes exposats:

Per motius d'àmplia disponibilitat (que ha resultat ser menys de la que pensava en un principi, per motius personals), i per facilitar una mica la feina dels meus companys, que tenen horaris més ajustats, vaig proposar-me com a coordinadora de totes els fases del projecte, és a dir, de totes les PAC i la PF.
El contingut del projecte en si i les idees en el qual es basa, provenen per igual de cada membre de l'equip, tots hi dediquem el mateix esforç i iniciativa. Però una de les funcions que, com a coordinadora, m'agrada gestionar, és com podem enfocar el desenvolupament de la següent PAC que estem a punt d'iniciar. Sempre poden haver-hi canvis, però ajuda a trets generals saber com distribuirem les tasques.

En aquest cas concret, encara no hem rebut instruccions específiques de la PAC 3, per tant, no podem detallar massa com desenvolupar la primera activitat, però sí que podem llegir a trets generals tot el que hem d'assolir i anar plantejant la distribució de les tasques.


Com enfocar l'inici de cada PAC?

1) Primer de tot, ens llegim detalladament el que se'ns demana.

2) De vegades poden haver-hi confusions, i ens parlem per l'apartat de Debat o per Whatsapp de manera més instantànea, per solucionar qualsevol dubte.

3) Desprès, faig un breu esquema on donc resposta a les següents preguntes:

- Quin és l'objectiu final de cada activitat dins la PAC?

- Què ha de passar, pas per pas, per anar complint el recorregut?

- Quines aptituds i coneixements requereix a grans trets cada activitat? (factor que ajuda a la distribució de les tasques)

- Com volem gestionar el temps?

- Quin tipus de control portarem per cada activitat?

- Quines activitats són independents, i quines formen part d'una cadena de desenvolupament? (per saber quines activitats son imprescindibles per desenvolupar la resta del projecte o quines es poden fer de manera independent, sense dependre de la feina d'un altre membre)

Depenent del tipus d'activitats dins la PAC de vegades sorgeixen altres aspectes a tenir en compte, però aquests son els més generals.


Quins son els reptes organitzatius més comuns?

1) La asincronia dels membres del equip. Tots ens connectem regularment i contestem bastant ràpid, però a l'hora de planificar tasques en concret es necessita bastanta rapidesa en la resposta, ja que fins que no sabem què hem de fer especificament cada membre, no podem començar a treballar. A més a més, en David i la Laura treballen, en Paül estudia 5 altres assignatures, i jo visc a California, amb un horari de -9 hores de diferència.

2) La falta de coneixement sobre l'àmbit en que es desenvolupa l'activitat en qüestió. Si un membre de l'equip té tots els coneixements i la resta no, o si directament cap membre té experiència en les eines a usar, costa distribuir les tasques, ja que no sabem al que ens enfrontem,

3) Temporalitzacions i solapaments de tasques. Costa controlar el temps que li dedicarà cada membre de l'equip a la seva part de l'activitat. De vegades, la feina d'un membre resulta bàsica per poder continuar amb el projecte, per tant, si per qüestions personals o per falta d'experiència en l'activitat a desenvolupar un membre de l'equip no acaba la seva part en el temps esperat (que ja de per si costa de preveure), al resta del projecte també es retrassa.


La meva opinió personal és que, de moment, ens estem coordinant tots molt bé. Les temporalitzacions i els resultats de la feina feta ens estan aportant grans coneixements i experiència personal. Per sort, tots els membres d'aquest equip tenim coneixements variats i aptituds diferents que ajuden a complementar-se a l'hora d'el·laborar una feina ben feta.

Bona feina, Zettabytes!


Ivi Monteys

Asincronia maquetatòria

Un dels aspectes en els que més èmfasi han posat els nostres tutors de la UOC, ha estat el tema de la necessitat d'aprendre a utilitzar les eines de comunicació asincròniques que tenim a la nostra disposició al campus, i a primera vista semblava "fàcil": un dels membres del grup encetem un tema, posem la nostra opinió, esperem que la resta respongui i tanquem el debat després de polir les opinions de tothom...

Fins aquí bé, i la teoria és relativament fàcil d'aplicar en un grup com el d'aquesta assignatura, on tothom es va connectant i participant (no és sempre el cas, ho sé)... ara bé, quan el tema a tractar són les modificacions més "estètiques" de la presentació, la cosa es complica.

Resultat d'imatges de dos pintoresD'una banda tots tenim el nostre gust propi a l'hora de maquetar els documents i d'una altra estem força acostumats a la velocitat de resposta que ens proporciona el Whatsapp. Ajuntem aquests dos condicionants i podrem veure'ns (al Paül i a un servidor) retocant les imatges d'una mateixa pàgina del Sites a la vegada, mentre ho anàvem comentant sobre la marxa i fent propostes creuades pel xat.

Desastre assegurat? Gairebé..., un avís a temps pel xat i tot resolt, però la reflexió és que costa el mateix temps decidir el fons com la forma d'un document, i és més difícil recollir les inquietuds de tothom en temes de grafisme, ja que normalment una proposta de maquetació t'obliga a eliminar l'anterior.

Bé, anirem polint aquestes qüestions, i per si de cas li posarem còpia al Joan de les nostres converses del xat, per que vegi que els aspectes estilístics també són font de debat i participació.😉

dimarts, 15 de novembre del 2016

Ja arribem al final de la PAC 2!

Hola companys/a i seguidors d'aquest blog de l'assignatura Competències TIC en Informació i Documentació.
Vull iniciar-me en el blog i publicar aquesta entrada per reflexionar sobre el que hem elaborat fins ara respecte la PAC 2 (Segon bloc d'activitats d'avaluació contínua).

Pels lectors que desconeixeu què és una PAC, és simplement un conjunt d'activitats i tasques que es porten a terme dintre d'un termini de temps i que s'avaluen de forma continuada pel tutor.

Dins de la PAC 2 havíem de:

- Compartir unes cerques al Zotero relacionades amb el nostre projecte virtual. El Zotero és una extensió lliure, principalment, per al navegador Firefox, que permet als usuaris recol·lectar, gestionar i citar tot tipus de fons documentals des del navegador. Penso que al nostre espai personal del Zotero com a grup, hi ha molta informació i que s'hauria de fer una tria més exhaustiva del que és més important de cara al nostre projecte. El treball desenvolupat dins d'aquest espai l'avaluarà el tutor, prèviament un membre del nostre grup ja l'ha convidat al nostre espai per tal que hi pugui accedir.

- Elaborar la nostra planificació del projecte. Ja la tenim acabada des de fa temps. Per fer-la ens hem tingut present els enunciats detallats de cada PAC, els missatges del tutor en el Tauler i els recursos i materials de l'aula.

- Estructurar el nostre Sites a partir d'allò que volem desenvolupar en el nostre projecte. El nostre projecte virtual es centrarà en el Big Data. Hem elaborat un guió dels temes que tractarem i hem afegit una breu descripció de cada un d'ells.

- Iniciar aquest blog com a diari grupal per tal de reflexionar sobre la feina que portem a terme. El tutor ens ha dit que hem de fer una entrada setmanal per persona per tal de comentar com portem la feina així com els aspectes on tenim dificultats.

El lliurament d'aquesta PAC 2 està previst pel 18 de novembre i segons el missatge del tauler un de nosaltres 4 hem d'elaborar un document conjunt que inclogui :
- Planificació.
- Enllaç al Google Sites.
- Enllaç al blog.

 Aquest document l'haurà de lliurar un membre del grup en nom de tots a l'apartat seu personal de Registre d'Avaluació Continuada (RAC).

La feina feta fins ara l'hem pogut aconseguir gràcies a la bona voluntat i iniciativa de tots els membres del nostre grup: Els Zettabytes. Ens hem anat comunicant per l'espai personal grupal i pel nostre grup de whatsapp.

Ánims companys i a per la següent entrada al blog!!

Laura Carrasco





diumenge, 6 de novembre del 2016

Zettabytes - L'inici

Resultat d'imatges de UOC
Hola món, som quatre estudiants de l'assignatura de "Competències TIC en Informació i Documentació de la UOC.

Aquest blog vol ser un recull del procès de treball d'aquest semestre, on a mode de diari de bitàcora els quatre integrants del grup anirem deixant constància de les nostres experiències de treball, i el dia a dia de l'assignatura.

En propers dies la Laura, l'Ivaní, el Paül i el David ens anirem presentant i podreu anar seguint els nostres avenços.

Hem escollit el nom del nostre grup, Zettabytes, per la seva relació amb el tema que tractarem al nostre projecte: Big Data i el seu ús en la societat actual. 
Per a aquells que encara no ho sapigueu, un Zettabyte és una unitat d'emmagatzematge d'informació, equivalent a 10²¹ bytes, o el que és el mateix, 1.000.000.000 de Terabytes. El seu símbol és el ZB, i s'estima que a finals de 2016, el tràfic anual a nivell global de tot Internet arribarà a 1,1 ZB (es calcula que l'any 2013 a Internet hi havia 4ZB d'informació).

Resultat d'imatges de big dataEn aquest projecte estudiarem el Big data en l'actualitat i la influència d'aquest dins la nostra societat, començant per definir i contextualitzar els conceptes relacionats amb el Big Data, passant pel seu ús en el sector públic i privat, i fent un estudi detallat del processament de dades.
Tot això per acabar donant resposta a les qüestions que anirem plantejant dins el projecte, en forma de conclusions finals.

Bé esperem que us resulti interessant tot allò que hi trobeu i esperem la vostra participació.