dimarts, 22 de novembre del 2016

Espais de comunicació


Introducció als temes exposats:

El fet de treballar en equip dins un entorn digital planteja uns hàbits comunicatius molt diferents dels que normalment es troben al món no virtual.

Un dels aspectes més presents en la nostra situació comunicativa és la tria i diferenciació dels canals de comuncació segons la necessitat, objectiu o context.

A l'Aula de la UOC se'ns va habilitar un espai grupal on disposem d'un Debat, que en teoria hem de fer servir per interactuar entre els membres de l'equip de forma regular.
Però la falta de costum, la falta de presència que aquest canal comunicatiu tenia prèviament en les vides de quasi tots els membres del nostre equip, fa que sigui difícil adoptar l'espai de Debat com a canal comunicatiu principal.
En canvi, fem més ús de la eina Whatsapp, ja que tots els membres del grup estem acostumats a fer-la servir, i forma part de la nostra experiència comunicativa.
Ho compararia a estudiants d'un nou idioma, que, encara que el dominin, no se senten plenament comfortables fent-lo servir com a canal principal, ja que tots parlen de base el mateix idioma i així es poden aprofitar subtileses que amb l'altre canal perden.

Bé. l'espai de Debat funciona molt bé, i és una bona manera de deixar constància de la feina feta i de punts importants dins el projecte, o situacions excepcionals com l'ausència temporal d'un dels membres de l'equip.
És per això que tots nosaltres fem servir regularment l'espai de Debat a l'Aula, però de manera diferent a com fem servir l'eina Whatsapp.

Diferències tècniques entre els dos canals principals:


Espai de Debat-

Negatiu:
·No té sistema d'avís connectat als dispositius tecnològics que fem servir rutinàriament. Hem d'entrar a l'Aula específicament per saber si hem rebut algún missatge nou.
·No permet la comunicació instantànea de manera multipersonal. Cada membre pot escriure un missatge a la vegada, i per llegir-ne un de nou, hem de clicar al missatge en concret.
·L'experiència com a usuari és nova per la majora dels membres del grup.

Positiu:
· Es poden organitzar els missatges de manera quasi esquemàtica, i donar-hi un títol que facilita la síntesi del tema.
· Al no ser una eina de comunicació instantànea, els missatges son més concisos i organitzats, amb un propòsit comunicatiu específic.
·Al tenir l'ocpió de "respondre" un missatge directament i en concret, podem seguir el fil d'una idea o conversa de manera més adequada i sense perdre context.

Whatsapp-

Negatiu:
·És difícil dur constància dels missatges que cada membre de l'equip ha enviat, ja que no es poden arxivar per temes o ordre desitjat.
· Es pot perdre el fil d'una conversa si fa dies que no et connectes.
· Els textos llargs o idees massa desenvolupades són incòmodes de llegir, pel format de l'aplicació.

Positiu: 
· Permet una missatgeria instantànea, per tant, tots els membres de l'equip ens podem comunicar a la vegada sobre un tema en concret.
· Conté un sistema d'avís per cada missatge que rebem dins el grup.
· Facilita la resolució d'un problema de manera més fàcil, incloent el sistema de trucada a través de l'aplicació.



Contextos comunicatius

El projecte que estem desenvolupant es realitza a través d'activitats concretes, que van sumant fins a tenir forma pròpia, la que nosaltres li acabem donant. Però el desenvolupament sorgeix de dos contextos comunicatius principals, que sempre tenim presents en l'avanç del projecte: fets prèvis o externs a l'activitat en concret, o fets relatius al procés de l'activitat.

En els dos casos fem servir els dos canals comunicatius en general, però sovint tenim tendència a fer més ús d'un que d'un altre, depenent de l'objectiu del nostre missatge.

- Fets prèvis o externs a l'activitat: l'eina més usada és el Whatsapp. Cada notificació individual (temporalitzacions, situacions personals, etc) o dubtes preguntats al grup, tant com a idees en fase prèvia al desenvolupament, tenen un objectiu que requereix una comunicació més directa i menys específica, per tant, el Whatsapp és la millor eina per assimilar tal objectiu.


- Fets relatius al procés de l'activitat: l'espai de Debat és el més adient per aquest objectiu. Quan tenim una estructura més clara sobre el procés que estem desenvolupant, i anem seguint pas per pas cada activitat de manera individual per tal de comunicar-ho al grup, necessitem deixar una constància més clara i específica, per facilitar el posterior seguiment i arxiu d'informació. L'espai de Debat, pels fets exposats en les diferències tècniques, és molt millor opció per aquest context.



Aquesta és la meva percepció, fins ara, de com es desenvolupa el projecte des del punt de vista comunicatiu, en un grup d'entorn virtual.

Si no esteu d'acord en algún aspecte o voleu afegir informació, m'agradaria que ho comentéssiu i així ho podem debatre, ja que em sembla un aspecte bastant interessant i clau en el funcionament d'aquesta assignatura.


Ivi Monteys

1 comentari:

  1. Estic d'acord amb el que has dit Ivi, l'eina del whatsapp la tenim més a mà i ens permet a qualsevol moment del dia comunicar-nos de manera informal, a vegades he prioritzat utilitzar-la abans que l'espai de debat personal que tenim com a equip perquè tinc la sensació que de ben segur ho veureu abans pel mòbil que per l'ordinador.
    L'eina del Debat la utilitzo per explicar aspectes més llargs i elaborats, el que faig és avisar per whatsapp que us he deixat un nou missatge al tauler :D

    ResponElimina