dimarts, 29 de novembre del 2016

Creant el mapa conceptual del Big Data!



Bona tarda companys i companya!
Aquesta tarda la meva entrada al blog farà referència al mapa conceptual que hem d'elaborar per tal d'inserir-lo dins del nostre espai virtual al GSites.

Com podeu veure, aquí teniu una imatge del que he fet aquesta tarda. Tal com us he comentat, és una prova, un esborrany, un esbós del que pot arribar a ser. Potser és massa senzill i falta teca! Ja sabeu que jo vaig una mica perduda en aquest món del Big Data i encara m'estic familiaritzant...

Gràcies al company David Alloza, l'he pogut maquetar directament al Drive dins de la nostra carpeta compartida de la PAC 3. L'he fet amb una aplicació que em va suggerir ell i que genera formes i s'assembla a l'autoformes que podem trobar al word. És molt fàcil d'utilitzar.

Ara espero les vostres crítiques, millores i faltarà l'elaboració final del mapa que s'haurà de fer amb alguns de programes suggerits pel Joan, tot i que potser amb aquest ja està bé, li hauríem de preguntar què en pensa.


Doneu-li una ullada i feu els canvis que creieu oportuns dins el drive, carpeta compartida PAC 3 :)

Que tingueu una bona tarda!

Laura Carrasco

dilluns, 28 de novembre del 2016

Dedicació personal al projecte.

Hola lectors!

Avui m'agradaria parlar des d'un punt de vista més personal, de com estic visquent l'experiència de crear i dur a terme un projecte d'equip dins un entorn digital.

És el meu primer any de carrera. De fet, aquesta és una de les dues primeres assignatures que faig.
Al principi tenia por de la falta d'involucració per part dels professors, dels companys, i, sobretot, per part meva.

Em va costar molts anys decidir quina carrera volia estudiar. Tenia la percepció de que, si no triava bé, dedicaria molts anys i esforços a un projecte sense objectiu final.
Així que, per por de no arribar al lloc adequat, vaig acabar no caminant.

La vida m'ha portat a California, m'acabo de casar i mudar per un temps bastant llarg, i després d'haver conegut a diversos professionals del sector de la Informació i Documentació, vaig investigar les opcions i vaig acabar-me decidint per estudiar aquí, a la UOC.





El fet d'estudiar a través de pantalles i sense contacte directe em va fer dubtar bastant al principi, no acabava d'enrefiar-me de la serietat per part de la universitat o per part meva.
Sóc bastant bona organitzant-me el temps, i complint les tasques que em proposo, però em feia por desmotivar-me al cap d'un temps, per falta de context universitari presencial.
No porto estudiant a la UOC el suficient temps com per determinar que això no passarà mai, però de moment estic molt satisfeta i entusiasmada de la meva decisió.

El meu tutor em va recomanar fer dues assignatures bàsiques al principi, per anar construint coneixements i ampliant-los progressivament.
L'assignatura de competències TIC en Informació i Documentació va ser la primera recomanada, i vaig començar molt motivada, ja que els materials i l'evolució de les activitats descrites em cridaven molt l'atenció.

Tinc bastant disponibilitat horària, tot i que amb els tràmits d'inmigració i la burocràcia involucrada, acabo destinant menys temps del que desitjaria a la carrera. No és que me'n falti, de temps, però no sempre puc atendre un tema que m'agradaria resoldre.

A nivell personal, vull dedicar el màxim de temps i esforç a aprendre i treure tot el suc que pugui de cada activitat, i com a resultat, crear un bon projecte que reflecteixi el nostre funcionament individual i grupal.
Pel que fa als meus companys i companya, estic veient que tots esperem el mateix del projecte, i uns dels altres.

De moment els resultats són molt bons, i tinc encara millors expecatives pel que fa a les següents PAC.

Ànims, companys i companyes!


Ivi Monteys. 

dimarts, 22 de novembre del 2016

Espais de comunicació


Introducció als temes exposats:

El fet de treballar en equip dins un entorn digital planteja uns hàbits comunicatius molt diferents dels que normalment es troben al món no virtual.

Un dels aspectes més presents en la nostra situació comunicativa és la tria i diferenciació dels canals de comuncació segons la necessitat, objectiu o context.

A l'Aula de la UOC se'ns va habilitar un espai grupal on disposem d'un Debat, que en teoria hem de fer servir per interactuar entre els membres de l'equip de forma regular.
Però la falta de costum, la falta de presència que aquest canal comunicatiu tenia prèviament en les vides de quasi tots els membres del nostre equip, fa que sigui difícil adoptar l'espai de Debat com a canal comunicatiu principal.
En canvi, fem més ús de la eina Whatsapp, ja que tots els membres del grup estem acostumats a fer-la servir, i forma part de la nostra experiència comunicativa.
Ho compararia a estudiants d'un nou idioma, que, encara que el dominin, no se senten plenament comfortables fent-lo servir com a canal principal, ja que tots parlen de base el mateix idioma i així es poden aprofitar subtileses que amb l'altre canal perden.

Bé. l'espai de Debat funciona molt bé, i és una bona manera de deixar constància de la feina feta i de punts importants dins el projecte, o situacions excepcionals com l'ausència temporal d'un dels membres de l'equip.
És per això que tots nosaltres fem servir regularment l'espai de Debat a l'Aula, però de manera diferent a com fem servir l'eina Whatsapp.

Diferències tècniques entre els dos canals principals:


Espai de Debat-

Negatiu:
·No té sistema d'avís connectat als dispositius tecnològics que fem servir rutinàriament. Hem d'entrar a l'Aula específicament per saber si hem rebut algún missatge nou.
·No permet la comunicació instantànea de manera multipersonal. Cada membre pot escriure un missatge a la vegada, i per llegir-ne un de nou, hem de clicar al missatge en concret.
·L'experiència com a usuari és nova per la majora dels membres del grup.

Positiu:
· Es poden organitzar els missatges de manera quasi esquemàtica, i donar-hi un títol que facilita la síntesi del tema.
· Al no ser una eina de comunicació instantànea, els missatges son més concisos i organitzats, amb un propòsit comunicatiu específic.
·Al tenir l'ocpió de "respondre" un missatge directament i en concret, podem seguir el fil d'una idea o conversa de manera més adequada i sense perdre context.

Whatsapp-

Negatiu:
·És difícil dur constància dels missatges que cada membre de l'equip ha enviat, ja que no es poden arxivar per temes o ordre desitjat.
· Es pot perdre el fil d'una conversa si fa dies que no et connectes.
· Els textos llargs o idees massa desenvolupades són incòmodes de llegir, pel format de l'aplicació.

Positiu: 
· Permet una missatgeria instantànea, per tant, tots els membres de l'equip ens podem comunicar a la vegada sobre un tema en concret.
· Conté un sistema d'avís per cada missatge que rebem dins el grup.
· Facilita la resolució d'un problema de manera més fàcil, incloent el sistema de trucada a través de l'aplicació.



Contextos comunicatius

El projecte que estem desenvolupant es realitza a través d'activitats concretes, que van sumant fins a tenir forma pròpia, la que nosaltres li acabem donant. Però el desenvolupament sorgeix de dos contextos comunicatius principals, que sempre tenim presents en l'avanç del projecte: fets prèvis o externs a l'activitat en concret, o fets relatius al procés de l'activitat.

En els dos casos fem servir els dos canals comunicatius en general, però sovint tenim tendència a fer més ús d'un que d'un altre, depenent de l'objectiu del nostre missatge.

- Fets prèvis o externs a l'activitat: l'eina més usada és el Whatsapp. Cada notificació individual (temporalitzacions, situacions personals, etc) o dubtes preguntats al grup, tant com a idees en fase prèvia al desenvolupament, tenen un objectiu que requereix una comunicació més directa i menys específica, per tant, el Whatsapp és la millor eina per assimilar tal objectiu.


- Fets relatius al procés de l'activitat: l'espai de Debat és el més adient per aquest objectiu. Quan tenim una estructura més clara sobre el procés que estem desenvolupant, i anem seguint pas per pas cada activitat de manera individual per tal de comunicar-ho al grup, necessitem deixar una constància més clara i específica, per facilitar el posterior seguiment i arxiu d'informació. L'espai de Debat, pels fets exposats en les diferències tècniques, és molt millor opció per aquest context.



Aquesta és la meva percepció, fins ara, de com es desenvolupa el projecte des del punt de vista comunicatiu, en un grup d'entorn virtual.

Si no esteu d'acord en algún aspecte o voleu afegir informació, m'agradaria que ho comentéssiu i així ho podem debatre, ja que em sembla un aspecte bastant interessant i clau en el funcionament d'aquesta assignatura.


Ivi Monteys

Avancem: PAC 3!

Fent una relectura de l'enunciat de les tasques que hem de portar a terme dins la PAC 3, podríem diferenciar 4 activitats. D'aquestes, 3 són en grup i la última individual.

A continuació faré un resum de cada activitat perquè ho tingueu present, equip:

ACTIVITATS GRUPALS

1. Estructuració de la informació en un mapa conceptual:
Haurem de realitzar un mapa conceptual cooperativament basant-nos en l'índex del nostre projecte virtual. Farem servir paraules clau que facin referència a conceptes significatius del projecte, paraules puntals que ens estructurin la informació de manera clara, senzilla i objectiva.
Aquestes paraules clau les distribuirem dins el nostre mapa conceptual de manera jeràrquica, és a dir, els conceptes més globals a la part superior i els demés a sota raonant bé la seva distribució. A més, les relacionarem mitjançant línies i connectors entre mig (paraula que ajuda a relacionar coherentment 2 conceptes clau). El Joan ens farà arribar la informació corresponent a aquesta activitat a través del tauler.

2. Redacció de la primera versió del projecte:
Aquesta activitat consisteix en la redacció casi definitiva del projecte digital tenint present les nostres cerques compartides al Zotero i ampliant els continguts dels diferents apartats del nostre índex del projecte. Com ja sabeu, s'haurà de redactar per tal que el tutor ens ho pugui valorar i avaluar al nostre espai virtual de Google Sites. Tot i això, podrem fer servir si ho necessitem, les carpetes compartides amb el tutor situades en el Drive per tal d'anar emmagatzemant la informació.
Penso que el redactat del projecte l'hauríem de fer directament al Sites, primer de tot distribuir-nos els diversos apartats de l'índex del nostre projecte, cadascú que redacti un punt o 2 de l'índex al Sites i després avaluar-nos cooperativament i críticament allò que em redactat cadascú complementant-lo amb les aportacions dels demés membres del grup.
El treball o estudi que realitzarem sobre el Big Data haurà de tenir entre 3.000 i 4.000 paraules. També haurem d'incloure dins del nostre espai virtual una imatge del nostre mapa conceptual com a guia de la qual hem partit per estructurar i redactar tota la informació. A més, haurem d'incloure imatges que complementin el text, aquestes han d'estar tractades i referenciades a part d'estar publicades sota llicència. Per últim haurem d'incloure al final del treball virtual un espai de bibliografia on haurem d'anar en compte alhora de citar la informació.

3. Diari i valoració del treball en equip mitjançant el blog: 
A part de desenvolupar les activitats esmentades fins ara, una que mai hem d'oblidar és l'entrada setmanal de cada membre del grup al blog creat. Les entrades que anem fent ens ajudaran a reflexionar sobre el nostre treball dia rere dia, créixer com a equip i a valorar la nostra implicació i feina per part del tutor.


ACTIVITAT INDIVIDUAL

4. Auto-evaluació personal i co-evaluació dels companys i companyes del grup:
De cara al final d'aquesta PEC, haurem de contestar 2 qüestionaris en línia on haurem d'avaluar-nos personalment així com també avaluar la resta de membres del nostre equip. Aquesta avaluació tant personal com dels membres de l'equip ens ajudarà personalment a replantejar-nos la feina feta fins ara així com la nostra implicació i la de la resta de companys i companyes. L'accés als qüestionaris es farà mitjançant un missatge enviat pel Joan dins el tauler de l'aula.

I res més, fins aquí la meva entrada d'aquesta tarda al blog i a l'espera de nous missatges al tauler per començar a treballar!! FORÇA EQUIP!!



Laura

dilluns, 21 de novembre del 2016

Iniciant la PAC 3: Reptes organitzatius i àmbits de coordinació.


Hola lectors! Sóc la Ivaní Monteys (Ivi), membre de l'equip Zettabytes, i m'agradaria iniciar-me al Blog fent una aportació sobre com ens agrada enfocar l'inici de les PAC dins el funcionament de l'equip.


Introducció als temes exposats:

Per motius d'àmplia disponibilitat (que ha resultat ser menys de la que pensava en un principi, per motius personals), i per facilitar una mica la feina dels meus companys, que tenen horaris més ajustats, vaig proposar-me com a coordinadora de totes els fases del projecte, és a dir, de totes les PAC i la PF.
El contingut del projecte en si i les idees en el qual es basa, provenen per igual de cada membre de l'equip, tots hi dediquem el mateix esforç i iniciativa. Però una de les funcions que, com a coordinadora, m'agrada gestionar, és com podem enfocar el desenvolupament de la següent PAC que estem a punt d'iniciar. Sempre poden haver-hi canvis, però ajuda a trets generals saber com distribuirem les tasques.

En aquest cas concret, encara no hem rebut instruccions específiques de la PAC 3, per tant, no podem detallar massa com desenvolupar la primera activitat, però sí que podem llegir a trets generals tot el que hem d'assolir i anar plantejant la distribució de les tasques.


Com enfocar l'inici de cada PAC?

1) Primer de tot, ens llegim detalladament el que se'ns demana.

2) De vegades poden haver-hi confusions, i ens parlem per l'apartat de Debat o per Whatsapp de manera més instantànea, per solucionar qualsevol dubte.

3) Desprès, faig un breu esquema on donc resposta a les següents preguntes:

- Quin és l'objectiu final de cada activitat dins la PAC?

- Què ha de passar, pas per pas, per anar complint el recorregut?

- Quines aptituds i coneixements requereix a grans trets cada activitat? (factor que ajuda a la distribució de les tasques)

- Com volem gestionar el temps?

- Quin tipus de control portarem per cada activitat?

- Quines activitats són independents, i quines formen part d'una cadena de desenvolupament? (per saber quines activitats son imprescindibles per desenvolupar la resta del projecte o quines es poden fer de manera independent, sense dependre de la feina d'un altre membre)

Depenent del tipus d'activitats dins la PAC de vegades sorgeixen altres aspectes a tenir en compte, però aquests son els més generals.


Quins son els reptes organitzatius més comuns?

1) La asincronia dels membres del equip. Tots ens connectem regularment i contestem bastant ràpid, però a l'hora de planificar tasques en concret es necessita bastanta rapidesa en la resposta, ja que fins que no sabem què hem de fer especificament cada membre, no podem començar a treballar. A més a més, en David i la Laura treballen, en Paül estudia 5 altres assignatures, i jo visc a California, amb un horari de -9 hores de diferència.

2) La falta de coneixement sobre l'àmbit en que es desenvolupa l'activitat en qüestió. Si un membre de l'equip té tots els coneixements i la resta no, o si directament cap membre té experiència en les eines a usar, costa distribuir les tasques, ja que no sabem al que ens enfrontem,

3) Temporalitzacions i solapaments de tasques. Costa controlar el temps que li dedicarà cada membre de l'equip a la seva part de l'activitat. De vegades, la feina d'un membre resulta bàsica per poder continuar amb el projecte, per tant, si per qüestions personals o per falta d'experiència en l'activitat a desenvolupar un membre de l'equip no acaba la seva part en el temps esperat (que ja de per si costa de preveure), al resta del projecte també es retrassa.


La meva opinió personal és que, de moment, ens estem coordinant tots molt bé. Les temporalitzacions i els resultats de la feina feta ens estan aportant grans coneixements i experiència personal. Per sort, tots els membres d'aquest equip tenim coneixements variats i aptituds diferents que ajuden a complementar-se a l'hora d'el·laborar una feina ben feta.

Bona feina, Zettabytes!


Ivi Monteys

Asincronia maquetatòria

Un dels aspectes en els que més èmfasi han posat els nostres tutors de la UOC, ha estat el tema de la necessitat d'aprendre a utilitzar les eines de comunicació asincròniques que tenim a la nostra disposició al campus, i a primera vista semblava "fàcil": un dels membres del grup encetem un tema, posem la nostra opinió, esperem que la resta respongui i tanquem el debat després de polir les opinions de tothom...

Fins aquí bé, i la teoria és relativament fàcil d'aplicar en un grup com el d'aquesta assignatura, on tothom es va connectant i participant (no és sempre el cas, ho sé)... ara bé, quan el tema a tractar són les modificacions més "estètiques" de la presentació, la cosa es complica.

Resultat d'imatges de dos pintoresD'una banda tots tenim el nostre gust propi a l'hora de maquetar els documents i d'una altra estem força acostumats a la velocitat de resposta que ens proporciona el Whatsapp. Ajuntem aquests dos condicionants i podrem veure'ns (al Paül i a un servidor) retocant les imatges d'una mateixa pàgina del Sites a la vegada, mentre ho anàvem comentant sobre la marxa i fent propostes creuades pel xat.

Desastre assegurat? Gairebé..., un avís a temps pel xat i tot resolt, però la reflexió és que costa el mateix temps decidir el fons com la forma d'un document, i és més difícil recollir les inquietuds de tothom en temes de grafisme, ja que normalment una proposta de maquetació t'obliga a eliminar l'anterior.

Bé, anirem polint aquestes qüestions, i per si de cas li posarem còpia al Joan de les nostres converses del xat, per que vegi que els aspectes estilístics també són font de debat i participació.😉

dimarts, 15 de novembre del 2016

Ja arribem al final de la PAC 2!

Hola companys/a i seguidors d'aquest blog de l'assignatura Competències TIC en Informació i Documentació.
Vull iniciar-me en el blog i publicar aquesta entrada per reflexionar sobre el que hem elaborat fins ara respecte la PAC 2 (Segon bloc d'activitats d'avaluació contínua).

Pels lectors que desconeixeu què és una PAC, és simplement un conjunt d'activitats i tasques que es porten a terme dintre d'un termini de temps i que s'avaluen de forma continuada pel tutor.

Dins de la PAC 2 havíem de:

- Compartir unes cerques al Zotero relacionades amb el nostre projecte virtual. El Zotero és una extensió lliure, principalment, per al navegador Firefox, que permet als usuaris recol·lectar, gestionar i citar tot tipus de fons documentals des del navegador. Penso que al nostre espai personal del Zotero com a grup, hi ha molta informació i que s'hauria de fer una tria més exhaustiva del que és més important de cara al nostre projecte. El treball desenvolupat dins d'aquest espai l'avaluarà el tutor, prèviament un membre del nostre grup ja l'ha convidat al nostre espai per tal que hi pugui accedir.

- Elaborar la nostra planificació del projecte. Ja la tenim acabada des de fa temps. Per fer-la ens hem tingut present els enunciats detallats de cada PAC, els missatges del tutor en el Tauler i els recursos i materials de l'aula.

- Estructurar el nostre Sites a partir d'allò que volem desenvolupar en el nostre projecte. El nostre projecte virtual es centrarà en el Big Data. Hem elaborat un guió dels temes que tractarem i hem afegit una breu descripció de cada un d'ells.

- Iniciar aquest blog com a diari grupal per tal de reflexionar sobre la feina que portem a terme. El tutor ens ha dit que hem de fer una entrada setmanal per persona per tal de comentar com portem la feina així com els aspectes on tenim dificultats.

El lliurament d'aquesta PAC 2 està previst pel 18 de novembre i segons el missatge del tauler un de nosaltres 4 hem d'elaborar un document conjunt que inclogui :
- Planificació.
- Enllaç al Google Sites.
- Enllaç al blog.

 Aquest document l'haurà de lliurar un membre del grup en nom de tots a l'apartat seu personal de Registre d'Avaluació Continuada (RAC).

La feina feta fins ara l'hem pogut aconseguir gràcies a la bona voluntat i iniciativa de tots els membres del nostre grup: Els Zettabytes. Ens hem anat comunicant per l'espai personal grupal i pel nostre grup de whatsapp.

Ánims companys i a per la següent entrada al blog!!

Laura Carrasco





diumenge, 6 de novembre del 2016

Zettabytes - L'inici

Resultat d'imatges de UOC
Hola món, som quatre estudiants de l'assignatura de "Competències TIC en Informació i Documentació de la UOC.

Aquest blog vol ser un recull del procès de treball d'aquest semestre, on a mode de diari de bitàcora els quatre integrants del grup anirem deixant constància de les nostres experiències de treball, i el dia a dia de l'assignatura.

En propers dies la Laura, l'Ivaní, el Paül i el David ens anirem presentant i podreu anar seguint els nostres avenços.

Hem escollit el nom del nostre grup, Zettabytes, per la seva relació amb el tema que tractarem al nostre projecte: Big Data i el seu ús en la societat actual. 
Per a aquells que encara no ho sapigueu, un Zettabyte és una unitat d'emmagatzematge d'informació, equivalent a 10²¹ bytes, o el que és el mateix, 1.000.000.000 de Terabytes. El seu símbol és el ZB, i s'estima que a finals de 2016, el tràfic anual a nivell global de tot Internet arribarà a 1,1 ZB (es calcula que l'any 2013 a Internet hi havia 4ZB d'informació).

Resultat d'imatges de big dataEn aquest projecte estudiarem el Big data en l'actualitat i la influència d'aquest dins la nostra societat, començant per definir i contextualitzar els conceptes relacionats amb el Big Data, passant pel seu ús en el sector públic i privat, i fent un estudi detallat del processament de dades.
Tot això per acabar donant resposta a les qüestions que anirem plantejant dins el projecte, en forma de conclusions finals.

Bé esperem que us resulti interessant tot allò que hi trobeu i esperem la vostra participació.